Pitanja i odgovori:
Ostale životinje


From: Candrlic Milan
Date: 22 Nov 1998
Time: 19:00:15

Sta je potrebno da bi male kornjace opstale kaq kucni ljubimci/

Mima: Nisam siguran na koje kornjace mislite.?Ako su u pitanju one koje se prodaju po zooshop-ovima onda sto vise sunca, prirodne hrane (mesa) i AD kapi u obliku vodenog rastvora. Puno pozdrava, Milan Niketic Dr.Vet.Med.


From: Marko
Date: 16 Nov 1998
Time: 17:15:07

Postovani dr. Niketicu,

Imam zeca, (kunica) ljubimca, od sedam ili osam meseci, zenku. Danas je slomio nogu u predelu potkolenice. Prelom je bio potpun i otvoren, sa znacajnim ostecenjem kosti - deo kosti je smrskan. Napominjem da zeka obitava u garazi i da mi nije jasno kako je do preloma doslo - sigurno nista nije palo na njega. Elem, operisan je na veterinarskom fakultetu i ugradjena mu je sina. Interesuju me sledece stvari:

1. Kolike su sanse za oporavak i normalnu funkciju noge?

2. Kakva je nega neophodna u postoperativnom periodu, i to koja je hrana pozeljna, lekovi, vitamini, itd. naravno uz produzenu terapiju na veterinarskom fakultetu.

3. Koji su uobicajeni simptomi koji prate oporavak posle operacije, a koji mogu da ukazu na eventualno los postoperativni tok?

Unapred zahvalan, Marko Zupan mzupan@beotel.yu

Mima: Sanse da uslovno receno normalno prohoda na nogu su velike ukoliko je operacija uspela.Kod kunica su kosti vrlo krte i nezgodno pucaju,pa je to razlog gde operacija ne mora da uspe(savrseno) Postoperativni period ce trjati izmedju 3-4 nedelje a vas ljubimac bi u tom periodu trebalo da pocne da koristi nozicu.Treba izbegavati njegove nagle poteze jer predpostavljam da mu je ugradjena sipka koja bi mogla da napravi ostesenje tkiva od naglog i silovitog poteza koji je on u stanju da napravi bez puno napora. Sto se hrane tice treba ga najnormalnije hraniti uz dodatak peletirane hrane za zeceve jer neke od njih sadrze kalcijuma pa bi on mogao da pojaca stvaranje kalusa i da ga brze kalcifikuje. Sto se tice lekova i vitamina to ce Vas najbolje posavetovati kolega koji Vam vodi zeca. Simptomi ogu da budu od gnojenja rane preko ponovnog preloma pa do seceriranja iz nizih delova noge.Moze da dodje do procesa na kosti ali nadajmo se da ce sve biti uredu. Puno pozdrava, Milan Niketic Dr.Vet.Med.

From: Marko
Date: 15 Feb 1999
Time: 15:12:47

Postovani Dr. Niketicu,

Pre izvesnog vremena trazio sam Vas savet po pitanju zecice koja je slomila nogu i koja je operisana na Veterinarskom fakultetu gde joj je ugradjena sina. Od tada zeki je noga lepo zarasla i doslo je vreme da se sina izvadi. Nakon sto je izvadjena, po dolasku kuci, posle dva do tri sata zecica je pocela cudno da se ponasa, da ispoljava strah i agresivnost trcanjem u krug i skicanjem, udaranjem u zidove kutije u kojoj je bila smestena za vreme svog oporavka. Ovakvo ponasanje je potpuno neuobicajeno za nju, inace ona je vrlo mirna, umiljata i puna poverenja.

Posto se i posle vise sati njeno ponasanje nije promenilo i nema izgleda da se nesto krece na bolje, opet Vas molim za hitan savet.

S postovanjem, Marko Zupan

Mima: Moja pretpostavka da se vas zec uplasio od svega sto mu se izdesavalo. Prvi put kada je bio na operaciji on je jos bio u soku tako da to sve i nije shvatio.Sada posto je to pocelo da se ponavlja predpostavljam da mu je ulilo strah i ne poverenje. Niste mi rekli u vasem pitanju dali je bio zec u narkozi kada su mu vadili "sinu".I to ako je bio u narkozi moze da dovede do straha koji bi trbalo vremenom da se izgubi. Budite strpljivi i dajte mu vremena za oporavak jer to za njih predstavljaju psihicke traume. Mozda nebi bilo lose dati mu vrlo slabe doze nekog sedativa , ali se prvo konsultujte sa kolegom koji je radio vaseg zeku. Puno pozdrava, Milan Niketic Dr.Vet.Med.

Klub Satić, Vaš prijatan kutak za organizaciju slavlja
i rodjendana. Posetite Web prezentaciju kluba i uverite
se da smo uradili sve kako bi Vama bilo prijatno.
/www.rodjendan.co.yu/

© Dr Milan Niketić, 1999.
© concept Technology, 1999.