Pitanja i odgovori:
Ptice


From: Zoran Miskovic
Date: 28 Feb 1999
Time: 05:13:21

Moj sin je pre godinu dana dobio zenku papagaja. Papagajka jos uvek ne leti, iako jede hranu za papagaje, vitamine, minerale, sipinu kost, salatu, jabuke.... Doktore, ima li nade? Moj sin je ocajan, a uz njega i svi ostali ukucani..

Mima: Jako mi je zao ali mislim da je problem u necem drugom (zakrzljali misici krila ili degeneracija kosti) Pile je izlaskom iz gnezda spremno da leti i ne uci to kasnije. Hrana nema uticaja na let isto kao ni vitamini. Puno pozdrava, Milan Niketic Dr.Vet.Med.


From: GEMINI
Date: 17 Feb 1999
Time: 07:41:42

Ljubazni veterinaru, molim da mi kazete kako papagaji vide; da li razlikuju boje i sve sto mozete o toj vrsti. Unapred puno zahvalna!!!

Mima: Papagaji kao i vecina ptica imaju veoma sirok ugao vida tako da prakticno zatvaraju skoro ugao od 300 stepeni.Zbog nacina ishrane i orjentacije tvrdnja je da razlikuju boje i to u nesto manjem broju nijansi nego ljudsko oko. Nisam siguran sta bih jos mogao da Vam kazem o tome ali sve sto Vas bude interesovalo mozete da me pitate a ja ukoliko budem znao da Vam odgovorim to cu rado da ucinim. Puno pozdrava, Milan Niketic Dr.Vet.Med.


From: Dusica Bec
Date: 14 Feb 1999
Time: 14:38:10

Postovani doktore, interesuje me da li nasi veterinari, tj. Vi lecite male papagaje-tigrice? Ako papagaj ima probavne smetnje, sta se moze uciniti i koja se terapija prepisuje? S postovanjem, Dusica

Mima: Dusice, Ja se bavim pticama i lecim ih medjutim u Beogradu postoji covek koga ja konsultujem kada je nesto manje cesto a pojavi se kao problem. Covek je ornitolog i mislim da svako treba da radi samo ono u cemu je najbolji i najiskusniji. Rado bih Vam pomogao ali na tako postavljeno pitanje zaista ne mogu jer postoji mnogo uzroka probavnim smetnjama kod ptica. To mogu da budu od crevnih parazita pa do ozbiljnih problema. Kako ni kod ljudi tako ni kod ptica ne postoji univerzalni lek ni za probavne probleme.Probavni problemi mogu da nastanu i zbog loseg semena kojim se hrani i zbog nazeba i jos mnogih drugih. Puno pozdrava, Milan Niketic Dr.Vet.Med.


From: Danijela
Date: 19 Jan 1999
Time: 21:29:33

Imam papagaja tigricu koji je kod mene dva meseca. Predpostavljam da je veoma mlad jer mu je kljun imao tamnu mrlju i nokti su mu jos uvek tamniji. Kada sam ga dobila nije imao perje oko kloake i govanca su mu se lepila za guzu. Taj problem je resen Sulfadimidin natriumom. Moj Zika vise puta dnevno dugo kija (i/ili kaslje) ali nista ne izbacuje. On je i dalje vrlo aktivan i stalno cvrkuce,ali me jako brine to njegovo kijanje koje se nije javljalo kod mog predhodnog papagaja. Unapred zahvalna Danijela (e-mail: amphibia@EUnet.yu)

Mima: Mogu da budu vise problematicnih stvari kod Zike. Moze da bude suv vazduh.Moze problem da predstavlja prasina.Jaki mirisi isto mogu da nadraze sluzokozu nozdrva. Od zdravsvenih problema moze da bude nazeb ili alergija. Savet je da se jedna po jedna stvar iskljucuje.Ako je u toploj prostoriji mozete da ga poprskate rasprsenom vodom(pumpica za cvece) Puno pozdrava, Milan Niketic Dr.Vet.Med.


Klub Satić, Vaš prijatan kutak za organizaciju slavlja
i rodjendana. Posetite Web prezentaciju kluba i uverite
se da smo uradili sve kako bi Vama bilo prijatno.
/www.rodjendan.co.yu/

© Dr Milan Niketić, 1999.
© concept Technology, 1999.